Naslovna   \  SRBIJA   \  IZLETI   \   ORAŠAC–ARANĐELOVAC–PEĆINA RISOVAČA–OPLENAC–TOPOLA

IZLETI

ORAŠAC–ARANĐELOVAC–PEĆINA RISOVAČA–OPLENAC–TOPOLA

Selo Orašac nadomak Aranđelovca je mesto dogovora o podizanju Prvog srpskog ustanka i proglašenja Karađorđa Petrovića vrhovnim voždom, na Sretenje, 15. februara 1804. godine.U spomen velikom istorijskom događaju koji je srpskom narodu doneo nacionalnu slobodu i pokrenuo stvaranje Srbije kao moderne evropske države, 15. februar se slavi kao Dan državnosti.

Aranđelovac se nalazi u centralnom delu Šumadije, okružen vencima Bukulje i Venčaca.U delu grada koji čini banju, u miru zelenila i cvetnih aleja, smešteni su banjski objekti,hoteli, izvori mineralne vode i privatne kuće sa sobama za izdavanje, a park je danas jedan od najvećih evropskih muzeja skulpture u otvorenom prostoru nastalih tokom 45 godina simpozijuma „Beli Venčac“.

Istraživanjem Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.Pronađene kamene i koštane alatke potvrđuju da je Risovačka pećina u srednjem razdoblju starijeg kamenog doba bila stanište neandertalskih lovaca. Zbog svojih prirodnih osobenosti i kulturno-istorijskih vrednosti pećina je proglašena spomenikom prirode i kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Danas je Risovačka pećina uređena po svim principima savremene prezentacije i godišnje primi hiljade posetilaca iz zemlje i inostranstva.

U srcu Šumadije, nadomak grada Topola uzdiže se stenovito brdo Oplenac. Na raskršću četiri puta, ovo mesto čuva tradiciju i kulturu srpskog naroda sve do današnjih dana.Jedna od znamenitosti koje krase Oplenac je crkva Sv.Đorđa.Na samo par metara od crkve Sv.Đorđa nalazi se kuća kralja Petra I, koja je danas pretvorena u jedinstveni izložbeni prosto

DEO PONUDE (za kompletnu ponudu informišite se u agenciji)

 

JEDNODNEVNI IZLET - TRAVELLINO


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija