Naslovna   \  EVROPSKA PUTOVANJA   \   Rumunija & Drakula-tura

EVROPSKA PUTOVANJA

Rumunija & Drakula-tura

Nešto više od 500 kilometara od Beograda nalazi se grad Brašov, a dvadesetak kilometara od njega je dvorac Bran, mesto poznato u svetskoj literaturi, jedna od najvećih misterija Rumunije i mesto koje čuva delić srpske istorije. Dvorac Bran se nalazi u istoimenom mestu u okolini grada Brašova i zaštitni je znak Rumunije. Utvrđenje je postavljena na samu granicu Transilvanije i Vlaške. pored brojnih stanara plave krvi zamak je svetsku slavu stekao zahvaljujući svom najpoznatijem upravniku grofu Vladu Cepešu poznatijem kao Drakula.

Vlad je zbog svoje surovosti prema Turcima, ali i ostalim neprijateljima, dobio neobičan nadimak, Kazikli vojvoda ili Cepeš znači - Onaj koji nabija na kolac.

Bran mu je bio povremeno prebivalište, jer je deo vremena provodio u zamcima Poienari i Hunjadi.

Vlad je na vlasti bio tri puta 1448; 1456–1462; 1476 godine. Njegovo prezime Drakul znači sin zmaja, ali je moderni rumunski reč preuzeo kao sinonim za reč đavo.

Vlad je ubijen 1476. Godine kod Bukurešta u borbi sa Turcima. Glavu velikog neprijatelja Turci su odneli u Konstantinopolj gde ju je sultan izložio pobodenu na kolac kao dokaz da je Onaj koji nabija na kolac konačno mrtav. Telo je, pretpostavlja se, spaljeno u manastiru Snagov, mada ima izvora koji navode da je sahranjeno u manastiru Komana.

Oživeo ga je Bram Stoker u svojoj knjizi i dao mu večni život kao Vampiru koji živi od krvi mladih žena.

Zamak u kom je obitavao Vlad Drakul Cepeš pretvoren je u muzej posvećen životu najpoznatijeg rumunskog vladara, a godišnje ga poseti više od 500 hiljada turista iz celog sveta. 

 

TRANSILVANIJA - NOĆ VEŠTICA - 27.10.2017.-31.10.2017. - 109€


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija