Naslovna   \  EVROPSKA PUTOVANJA   \   RUSIJA

EVROPSKA PUTOVANJA

RUSIJA

Ruska Federacija,prostirući se preko Evrope i Azije je raznolika zemlja sa šarenom mešavinom kultura.

Rusija je fascinantno mesto. Ne samo zbog svoje uzbudljive i povremeno burne političke i društvene istorije, već i zbog svojih gradova punih istorije i kulture i divnih pejzaža.

A ono što možda niste znali o Rusiji:

 

Prostire se u 11 vremenskih zona.

Rusija se smatra evropskom zemljom, ali 75 posto njene teritorije nalazi se u Aziji.

Rusija ima najmanje 15 tajnih gradova. Oni nisu prikazani na kartama i do njih nema putokaza.

Rusija je dom najhladnijeg naseljenog mesta na svetu – Ojmjakona – u kojem je 1933. godine zabeležena temperatura od čak – 67.7 ° Celzijusa.

U Rusiji postoji oko 600 univerziteta.

Samo u gradu Sankt Peterburgu nalaze se 221 muzej, 2.000 biblioteka, više od 80 pozorišta, preko 100 koncertnih dvorana i veliki broj ustanova kulture.

U jednom malom mestu u Rusiji, nalazi se hram svih vera, mesto u kojem su sve vere spojene u jednu i jedini je takav hram na svetu.

Subotnik je dan kada stanovnici ruskih gradova dobrovoljno čiste i sređuju ulice. Tradicija je započela nakon revolucije, ali je nastavljena do danas.

 Iako hrišćani čine velik deo populacije, Rusi Novoj godini pridaju veći značaj nego Pravoslavnom Božiću.

 

Deca u Sibiru imaju običaj da nekoliko puta godišnje izlaze bez majicei polivaju se hladnom vodom, kako bi očvrsnuli svoj imuni sistem.

U Rusiji živi 9 miliona više žena nego muškaraca.

Tokom Olimpijskih igara 1908. godine u Londonu, ruski tim zakasnio je na igre 12 dana zato što su i dalje računali vreme po starom kalendaru.

Postnik Jakovljev je osoba najpoznatija po radu na katedrali sv. Vasilija Blaženog u Moskvi, a prema legendi ga je nakon dovršenja katedrale Ivan Grozni oslepeo kako više nikad ne bi mogao izgraditi nešto tako veličanstveno.

Staljin je počeo da uči ruski tek sa 8 godina. Njegov maternji jezik je gruzijski. Isto tako, poznato je da je Staljin bio veliki ljubitelj američkih vestern filmova.


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija