Naslovna   \  SRBIJA   \  BANJE   \   SOKOBANJA

BANJE

SOKOBANJA

U zelenilu polja, pašnjaka i šuma, savijena na padinama planina Ozrena i Rtnja, oko kanjona bučne reke Moravice svila se brdovita Sokobanja. Zbog svojih specificnih prirodnih i kulturoloških karakteristika Sokobanja je izabrana za jedno od deset savršenih mesta na Koridoru 10. Takođe je jedna od najznačajnijih zdravstveno-turističkih centara i prva Ekološka opština Srbije.

Sokobanja je raj za odmor. Bilo da je u pitanju šetnja kroz banju ceo dan,od hlada do hlada u leto,od pejzaža u proleće, jesen ili zimu, ili izabrani sport po svom ukusu, ili na bazen, do reke, do obližnjeg Bovanskog jezera, na kupanje i pecaroška uzbuđenja, u planinu, da za svoju kućnu apoteku berete mirisne lekovite trave – a ova brda su tim travama najbogatija u Evropi, hoćete li u biblioteku, šah klub, muzej, neku galeriju, kafić, noćni provod...   

Čim se kroči na teritoriji Sokobanje budi se sportski duh. Čist vazduh, pogodan ambijent, prirodno okruženje i sportski tereni raj su za sportiste na pripremama. Sokobanjsko područje je najveći izazov za planinare, plivače, bicikliste, paraglajdere, jedriličare, fudbalere, košarkaše, odbojkaše, reli vozače...

Parkovi Sokobanje su lepo uređeni vrtovi za odmor i oporavak bolesnika i banjskih gostiju. Naše upoznavanje sa zanimljivostima i okolinom Sokobanje počinjemo iz centralnog parka.

Sokobanja je prosto prirasla za šumoviti Ozren, pa je mali broj turista koji se neće upitati: kako stići do vrha ove divne planine i čega ima tamo? Izletište Ozren udaljeno je od Sokobanje oko 4 km, a može se stići autobusom, kolima ili pešice. Putniku namerniku nikako se ne može izbrisati iz sećanja vijugavi put koji vodi planinama Ozrena. Na vrhu Ozrena nalazi se Specijalna bolnica za plućne i očne bolesti i tuberkulozu. Lečilište zahvata površinu od 36 hektara, u čijem krugu su igrališta, otvoren bazen i restoran pored malog veštačkog jezera, na samom izvoru reke Gradašnice.

 

 

 


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija