Naslovna   \  SRBIJA   \  IZLETI   \   ĐAVOLJA VAROŠ

IZLETI

ĐAVOLJA VAROŠ

Đavolja Varoš spomenik prirode i jedno od svetskih čuda, nalazi se na 27 kilometara od Kuršumlije.Ovo svetsko čudo ostavlja bez daha svakog posetioca i čine ga dva, u svetu, retka prirodna fenomena. Zemljane figure i dva izvora jako kisele vode.

Broj ovih zemljanih figura je 202 i različitih su oblika i visina koje se kreće od 2 metara do 15 metara.

Druga prirodna retkost u „Đavoljoj Varoši“ su dva izvora vode čudnih svojstava. Đavolja voda se nalazi u neposrednoj blizini piramida u Đavoljoj Jaruzi i veoma je kisela i ima visok stepen mineralizacije.

Crveno vrelo je drugi izvor koji se nalazi nizvodno.Zbog oksidacije gvožđa koje se nalazi u ovom izvoru nastaje crvena boja.

LEGENDA: U ovom kraju nekada davno živeli su veoma mirni i veri privrženi meštani koji su živeli skladno. Đavolu je to jako smetalo pa im je stvorio đavolju vodu. Meštani neznajući šta piju postaju omamljeni i reše da venčaju brata i sestru. Ovaj đavolji plan je pokušala da spreči vila koja i dan danas drži ovaj kraj pod svojom zaštitom. Sama vila nije uspela da urazimi meštane i oni krenu sa mladencima ka crkvi da se venčaju. Ona se onda poče moliti Bogu da na neki način spreči rodoskrnavljenje. Bog usliši njenu molbu, spoji nebo sa zemljom, dunu jak, hladan vetar i okameni svatove sa mladencima.

 

DEO PONUDE (za kompletnu ponudu informišite se u agenciji)

 

 


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija