Naslovna   \  SRBIJA   \  IZLETI   \   MANASTIR ZAOVA-BANJA ŽDRELO- KRUPAJSKO VRELO-MANASTIR GORNJAK

IZLETI

MANASTIR ZAOVA-BANJA ŽDRELO- KRUPAJSKO VRELO-MANASTIR GORNJAK

Manastir Zaova se nalazi na samom izlasku iz šume, oko jedan kilometar od glavnog puta.  Predanje kaže da su braća Pavle i Radul, vlastelini u ono doba, imali najmlađu sestru Jelicu koju su mnogo voleli i posvećivali joj pažnju. Pavlova žena, ljubomorna na tu ljubav i pažnju, odlučila se na strašni scenario. Prvo mu je zaklala sokola i konja, a zatim hladnokrvno ubila sopstveno dete u kolevci, a krvave noževe podmetnula zaovi ispod jastuka. Otišla je kod muža, Pavla i za te jezive zločine optužila njegovu sestru Jelicu. Pavle je poverovao ženi, koju je narod nazvao „kučka Pavlovića”, i naredio da se sestra veže konjima za repove i rastrgne.

Krupajsko vrelo je jedinstvena prirodna oaza koja će učiniti da steknete utisak da ste na “Tajlandu usred Srbije”, a svet to u zagrljaju sačinjenom od planine Beljanice, Kučajskih planina i Homolja. Tirkizna boja vode, puno zelenila i visokog drveća, pećina iz koje izlazi voda konstanto puneći kraško jezero, pravo je odredište za jednodnevni izlet.

                                                                             

Manastir Gornjak leži na manjem, proširenom platou Mlave u Gornjačkoj klisuri.Manastir je zadužbina kneza Lazara, a podignut je između 1379. i 1381. godine.Kroz istoriju je oštećen, a današnji manastir Gornjak malo podseća na staru manastirsku crkvu, osim što leži na starim temeljima. Ustvari, pravi manastir je izgrađen u pećini, iznad današnjeg, koji je kasnije zidan na nižem zaravnjenju.

DEO PONUDE (za kompletnu ponudu informišite se u agenciji)

JEDNODNEVNI IZLET - LAVLI


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija