Naslovna   \  Zimovanje   \   Skijanje u Francuskoj

Zimovanje

Skijanje u Francuskoj

Skijanje i ski centri u Francuskoj su se počeli razvijati tek sredinom 60-ih godina prošlog veka, dok se ostale alpske zemlje imala svoja planinskia odmarališta gotovo 20 godina ranije. Međutim, veoma brzim i dobro planiranim razvojem francuskog ski sporta i uspeha na skijaškim takmičenjima je umnogome poboljšalo opštu popularnost skijanja.

Skijanje u Francuskoj je moguće u dva dela zemlje: Alpima i pet puta manjim Pirinejima. Iako se čak 400 potpuno opremljenih planinskih odmarališta nalazi u oblastima Alpia, oni pokrivaju samo 6% od ukupne površine, tako da planine nisu izgubile bilo koji deo svojih prirodnih lepota. Zbog lokacije na visinama i do 3300 metara, u francuskim naseljima se sneg zadržava dugo tokom godine. Ski sezone počinju u kasnu jesen i završavaju se u prvim danima maja.

Slično kao i drugim alpskim zemljama, politika jedinstvenog ski pass-a i spajanje više skijališta u jednu oblast prihvaćena je od strane mnogih naselja u velikoj meri poboljšava kvalitet usluge i daje skijašu svakodnevno neverovatan izbor staza za skijanje tokom trajanja njihovog odmora. Smeštajne opcije se različite, od starih, tradicionalnih sela kao sto je Megeve, kroz skromna naselja koja se skijašima pune samo za vikend, do apsolutno namenski izgrađene strukture kao što su La Plagne ili Val Thorens. Turisti - skijaši koji posćuju Francuske Alpe mogu da biraju između više različitih smeštajnih mogućnosti, od jednostavnih ne servisiranih apartmana, pa do hotela visoke klase sa 4 i 5 zvezdica, u zavisnosti od potreba i mogućnosti.

Samo 80 najvećih francuskih skijališta može da primi skoro 1 milion turista, što omogućava Francuskoj da smanji razliku u ponudi u odnosu na svog glavnog konkurenta u ovoj oblasti - Austriju. S druge strane, svake godine 5 miliona francuskih građana odlazi na zimovanje u planinske ski centre i to pre cvega u vreme praznika i školskog raspusta (Božić, školski raspust februaru i Uskrs). To dovodi do taga da su u ovim periodima visoke cene i u niže atraktivnim francuskim ski centrima pa je malo turista iz drugih zemalja. Samo 15% svih posetilaca dolazi iz inostranstva, dok austrijske centre posećuje oko 70% stranih turista.

Van ovih praznicnih termina i raspusta u decembru i januaru mesecu u Francuskim ski centrima je znatno manja posećenost, pa da bi privukli goste iz inostranstva, nude smeštaj i ski pass karte po znatno nižim cenama uz odličan kvalitet usluga pre svega skijališta.
To su prepoznale i naše turističke agencije, pa je u franciskim ski centrima iz godine u godinu sve veći broj skijaša iz Srbije, pogotovo nakon ukidanja viznog režima.

 

 


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija