Naslovna   \  Nova godina   \   PORTUGAL

Nova godina

PORTUGAL

Portugal (portugalski: República Portuguesa) je najzapadnija je zemlja kontinentalne Evrope. Portugal se graniči sa Španijom na severu i istoku, a na Atlantski okean izlazi na zapadu i jugu. Osim toga, u sastav Portugala ulaze dva arhipelaga u Atlantiku, Azori (Açores) i Ostrva Madeira.

Portugalija je iskusila konstantan protok različitih civilizacija tokom proteklih 3100 godina. Iberijici, Tartesijanci, Kelti, Feničani i Kartaginjani, Grci, Rimljani, Germani (Suevi i Vizigoti) i Mauri su sa svojim kulturama ostavili traga u ovoj zemlji. Ime Portugal, samo po sebi otkriva delove rane istorije ove zemlje - ono potiče od rimskog imena Portus Cale, moguće mešavine grčkog i latinskog imena koje znači "Lepa luka", ili čak mešavine keltskog i latinskog, ili mešavine feničanskog i latinskog. Tokom 15. i 16. veka, Portugal je bila glavna ekonomska, politička i kulturna sila, a Portugalska Imperija se prostirala od Brazila do Indijskog okeana.

Glavni grad Portugalije je Lisabon.

Transport, prevoz

Ukoliko želite sami obići Lisabon, najbolje je kupiti dnevnu kartu za turistički autobus poput londonskih, ali s otvorenim gornjim spratom. Oni stalno kruže gradom i stoje na označenim stanicama po principu - hop on - hop off.

Autobusi, tramvaji
Carris je tranportna kompanija javnog prevoza. Kartu možete kupiti na kioscima Carris na železničkim, metro stnicama i tako je jeftinije. 

Metro
Najomiljeniji način turista za obilazak Lisabona aposolutno je metro. Ne samo zbog toga što je jeftin i brz već i zbog predivnih umetničkih dekoracija na stanicama. 

Metro počinje sa vožnjom u 06:00 pa sve do 01:00. Cena karte u jednom smeru je 0.65 evra. Paket od 10 karata je svega 6 evra. Kombinujući sa Carris jednodnevna karta koštaće vas 2.85 evra, petodnevana 12 evra. Možete ih kupiti na sledećim stanicama Areeiro, Arroios, Baixa-Chiado, Cais do Sodré, Campo Grande, Colégio Militar/Luz, Entre Campos, Marquês de Pombal, Pontinha, Restauradores i Oriente metro stanici.
U špicu metro je nemoguće uhvatiti sem ukoliko volite da se vozite ko sardina. 

Taksi
Cene ugostiteljskih usluga i taksija su poprilično niske. Vožnja od dvadesetak minuta taksijem po gradu retko doseže 10 eura, a ništa više vas neće koštati ni pristojan obrok u nekom restoranu. 

Vožnja od aerodroma do centra ne bi trebala biti skuplja od sedam-osam evra.

Od velikih shopping centara najbolji je Vasco da Gama u Parque des Nacoes. 

Festivali

Sredinom jula - Sintra Music Festival je festival klasične muzike;

Svakog vikenda od jula do septembra - Baixa Anima Street festival je živopisni festival prepun muzičkih performansa i plesova; 

Od jula do avgusta - Estoril Music Festival je festival dobre muzike. Traje 5 nedelja.

Novac

Portugalija je oficijalno član EU pa koristi evro kao valutu. 

Banke uglavnom rade od 08:30 do 15:00 od ponedeljka do petka. Sve poznatije kreditne kartice su dobro došle.

Upozorenja

Bezbednost
Putovanje i kretanje po Lisabonu ne bi trebalo da ima nikakve negatinve posledice sem da morate da vodite racuna o lopovima i džeparošima u gradu. Inace nema potrebe za nekom dodatnom birigom. 

Bakšiš
Obično su napojnice već uračunate u vaš račun a ako nije onda je ljubazno ostaviti oko 10% na sumu računa. Taksisti i konobari vrlo rado primaju napojnicu ali često će vam sam račun zaokružiti na prvu okruglu cifru. 

Komunikacija
Internacionalni kod ka Portugaliji je +351 ne postoji nikakv gradski pozivni. Izlazni broj je 00 nakon toga kucate 381 pa pozivni za grad. 
Internet kafei su dostupni u gradu.

 

 


SVE SLIKE SA SAJTA www.voyager.rs SU PREUZETE SA SAJTA pixabay.com

 

 


 

 

VAŽNO

Na našoj web stranici se nalazi samo deo ponuda.Za sve informacije nas kontaktirajte ili nas posetite.

Podaci na našoj web stranici su informativnog karaktera.

Zvanični su samo štampani programi putovanja sa cenovnikom koji su sastavni deo opštih uslova putovanja i dostupni su vam u našoj agenciji.

 
 
  Powered by WEB TransMisija